Cazurile de luări de ostatici de amploare din ultimii 40 de ani, înaintea crizei din Algeria

Cazurile de luări de ostatici de amploare din ultimii 40 de ani, înaintea crizei din Algeria
Publicat: 17/01/2013, 16:02
Actualizat: 17/01/2013, 23:49

Luarea de ostatici de la o platformă de gaz din Algeria se înscrie într-o listă lungă de operațiuni similare, spectaculoase și adeseori mortale, dar cu motivații diverse, relatează AFP.

– 16 ianuarie 2013: Aproximativ 41 de occidentali și 150 de algerieni au fost reținuți de combatanți care au legături cu Al-Qaida la un complex gazifer din In Amenas (partea central-estică a Algeriei, în apropiere de frontiera libiană), exploatat de Sonatrach (Algeria), BP (Marea Britanie) și Statoil (Norvegia).

– 1-3 septembrie 2004: Într-o școală din Beslan (Osetia de Nord), un comando cecen ia ostatice aproximativ 1.200 de persoane, dintre care copii, părinți și profesori. Asaltul forțelor ruse se soldează cu moartea a 331 de persoane, dintre care 186 de copii și 31 de răpitori, precum și cu rănirea altor 400 de persoane.

– februarie/martie 2003: În Sahara algeriană, 32 de turiști din Germania, Elveția, Olanda și Austria sunt răpiți în mai multe grupuri de mișcarea islamistă algeriană GSPC (Grupul slafist pentru predică și luptă). O ostatică germană a murit din cauza insolației, ceilalți sunt eliberați în mai în cadrul unei operațiuni armate algeriene, apoi în august în Mali în schimbul unei răscumpărări neconfirmate de cinci milioane de euro plătite de Berlin.

– 23-26 octombrie 2002: La Moscova (Rusia) peste 800 de persoane sunt reținute timp de 57 de ore de către un comando cecen în teatrul Dubrovka, înaintea unui asalt al forțelor speciale ruse. Un număr de 130 de ostatici au fost uciși, precum și membri ai comandoului, majoritatea asfixiați de gazele folosite de forțele speciale.

– Mai 2000: În Sierra Leone, circa 500 de Căști Albastre ale ONU sunt luate ostatice de rebelii din cadrul Frontului Revoluționar Unit (RUF). Ultimii militari ONU, încercuiți de rebeli timp de două luni, vor fi eliberați în iulie în timpul unei operațiuni desfășurate de ONU cu susținere logistică și aeriană britanică.

– 17 decembrie 1996: În Peru, la reședința ambasadei Japoniei la Lima, circa 700 de persoane sunt luate ostatice de un comando de luptători din cadrul MRTA (Mișcarea Revoluționară Tupac Amaru). La 22 aprilie, după 126 de luni de detenție și în timp ce nu mai erau decât 72 de ostatici, este dat asaltul. Cei 14 membri ai comandoului, un ostatic și doi militari sunt uciși.

– 6-7 noiembrie 1985: La Bogota, 400 de persoane sunt luate ostatice în Palatul Justiției de către un comando al M19. În ziua următoare, asaltul desfășurat în comun de armată și poliție provoacă moartea a circa 100 de persoane.

– 4 noiembrie 1979: La Teheran, 52 de americani sunt reținuți în ambasada Statelor Unite de către 400 de studenți islamiști care cer extrădarea fostului șah al Iranului, aflat la New York. Ei sunt eliberați după 444 de zile, după eșecul unei operațiuni de comando americane în aprilie 1980.

– 5-6 septembrie 1972: În timpul Jocurilor Olimpice din Munchen (Germania), 11 membri ai delegației israeliene sunt uciși în timpul unei luări de ostatici în satul olimpic de către un comando palestinian. Doi sunt uciși de comando, nouă în timpul schimbului de focuri declanșat de poliția germană pe un aerodrom militar pe care comandoul se pregătea să îl părăsească împreună cu ostaticii. Cei opt membri ai comandoului, un polițist german și un pilot de elicopter sunt, de asemenea, uciși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Rechinul fantomă și Diavolul de mare: Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Când ajunge ciclonul în România! Meteorologii declară că valul de aer rece aduce lapoviță și...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Jean de la Craiova, după ce s-a zvonit că și-a înșelat soția. „Ochii văd, inima...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Monica a lăsat în urmă lacrimi de durere! Mărturiile șocante ale mamei îndoliate, care și-a...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
De ce nu mai vor copiii lui Alin Oprea să știe de el: "Și eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Iată de ce durerile de cap declanșate de sex pot fi periculoase
×